sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.

prinsip kebersihan makanan:

  • kebersihan diri
  • kebersihan makanan
  • memasak makanan
  • menyaji makanan
  • menyimpan bahan makanan
  • menyimpan makanan yang telah dimasak

1)kebersihan makanan

-penyakit

-rambut

-tangan

-pakaian

-tabiat

2) menyediakan makanan

-alatan yang bersih

-tutup bahan makanan

-tidak disejukbekukan semula

-makanan dinyohfroskan dengan segera

3)memasak makanan

-alatan yang tidak retak atau sumbing

-gunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu.

-cuci alatan berminyak dengan air panas.

-membuang sisa makanan

4)menyaji makanan

-guna alatan khas menghidang

-mengambil makanan dengan alat

-menghidang makanan dengan segera

-alatan menhidang bersih dan tertutup

5)menyimpan makanan

-makanan segar disimpan di dalam peti sejuk

-suhu di dalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan

-semak tarikh luput makanan kering

-makanan segar dibersih sebelum disimpan

6)menyimpan makanan yang telah dimasak

-guna bekas yang bersih

-jangan simpan didalam bekas logam dalam tempoh yang lama

-jangan letak berdekatan dengan makanan bersih

-disimpan didalam peti sejuk dengan segera