sanitasi makanan ialah pengawalan kebersihan dan keselamatan dalam penyediaan dan penyimpanan makanan supaya tidak tercemar.
prinsip kebersihan makanan:
- kebersihan diri
- kebersihan makanan
- memasak makanan
- menyaji makanan
- menyimpan bahan makanan
- menyimpan makanan yang telah dimasak
-penyakit
-rambut
-tangan
-pakaian
-tabiat
2) menyediakan makanan
-alatan yang bersih
-tutup bahan makanan
-tidak disejukbekukan semula
-makanan dinyohfroskan dengan segera
3)memasak makanan
-alatan yang tidak retak atau sumbing
-gunakan tuala yang khusus untuk kerja-kerja yang tertentu.
-cuci alatan berminyak dengan air panas.
-membuang sisa makanan
4)menyaji makanan
-guna alatan khas menghidang
-mengambil makanan dengan alat
-menghidang makanan dengan segera
-alatan menhidang bersih dan tertutup
5)menyimpan makanan
-makanan segar disimpan di dalam peti sejuk
-suhu di dalam peti sejuk mesti sesuai dengan makanan
-semak tarikh luput makanan kering
-makanan segar dibersih sebelum disimpan
6)menyimpan makanan yang telah dimasak
-guna bekas yang bersih
-jangan simpan didalam bekas logam dalam tempoh yang lama
-jangan letak berdekatan dengan makanan bersih
-disimpan didalam peti sejuk dengan segera
Leave a comment